Liczby zespolone
Lancelot: | | 1+iz | |
Na płaszczyźnie zespolonej narysuj zbior liczb spełniających warunek : Im |
| =1 |
| | 1−iz | |
proszę o pomoc
30 lis 18:49
Lancelot: Proszę o pomoc, naprawdę nie wiem jak to ugryźć, próbowałem sprzężenia oraz za z= x+iy i nie
idzie
30 lis 19:07
jc: | 1+iz | | 1+iz | |
| −( |
| )*=2i |
| 1−iz | | 1−iz | |
(1+iz)(1+iz
*)−(1−iz)(1−iz
*)=2i(1−iz)(1+iz
*)
z+z
*=(1−iz)(1+iz
*)=1−iz+iz
*+zz
*
(z−1+i)(z
*−1−i)=(1+i)(1−i)−1=1
|z−1+i|=1
Okrąg o środku w punkcie 1−i i promieniu 1 (bez punktu −i).
30 lis 19:08
Des:
| 1 + iz | | 1 + iz | | 1 + 2iz − z2 | |
| * |
| = |
| |
| 1 − iz | | 1 + iz | | 1 + z2 | |
30 lis 19:09
Lancelot: jc mógłbyś powiedzieć jakich operacji dokonales?
30 lis 19:13
Lancelot: Des doszedłem do tego momentu i to nic nie daje
30 lis 19:14
jc: | | w+w* | |
im w = |
| czyli im w = 1⇔ w+w*=2i |
| | 2i | |
Dalej zwykłe rachunki (sprzężenie zachowuje działania).
30 lis 19:16
Lancelot: Ta gwiazdka na górze to sprzężenie?
30 lis 19:19
jc: Tak, gwiazdka oznacza sprzężenie.
30 lis 19:20
Lancelot: O to dziękuję bardzo A swoją drogą nikt nam nie mówił o tej własności, a tego zadanka inaczej
się nie ruszy tak ?
30 lis 19:22
Lancelot: A jeszcze pytanko ostatnie tam napisałeś w+ w* = 2i A postawiłes z minusem od razu dlaczego ?
30 lis 19:27
jc: | | w−w* | |
Pomyliłem się, powinno być Im w = |
| , w−w*=2i |
| | 2i | |
30 lis 19:33
jc: O jakiej własności wam nie mówiono?
(z+w)
*=z
* + w
*
(zw)
*=z
* w
*
(z/w)
*=z
* / w
*
zz
*=|z|
2
30 lis 19:35
Lancelot: | | w−w* | | x+iy−x+iy | | 2iy | |
A ten wzor wynika stąd że Im(w) = |
| = |
| = |
| =y dobrze |
| | 2i | | 2i | | 2i | |
myślę?
30 lis 19:37
Lancelot: No właśnie o dwóch pierwszych wykładowca nie wspomniał
30 lis 19:38
Lancelot: Czyli jak mam narysować zbior liczb spełniających te warunki i mam Im lub Re z ulamka liczby
zespolonej to mam korzystać ze wzoru 1 badz 2 ?
30 lis 19:40
jc: Dobrze. Myślałem, że o tym zawsze się mówi, jeśli mówi się o Im z i Re z.
30 lis 19:42
Lancelot: Dzięki wielkie za pomoc !
30 lis 19:43
30 lis 19:47
jc: Zawsze możesz tak próbować.
Wynik jest do przewidzenie, jak się wie, że funkcja homograficzna przekształca
proste i okręgi w proste i okręgi. Dobrze jest dołączyć symbol ∞. Wtedy nie będzie dziur.
30 lis 19:48
jc: Faktycznie nie ma w wiki. To może trzeba dopisać?
30 lis 19:50
Lancelot: Przyda się przyszłym pokoleniom !
30 lis 19:51
Des:
| | 1+iz | | 1+iz | |
To jest Im( |
| ) = 1 czy Im( |
| =1) ? |
| | 1−iz | | 1−iz | |
30 lis 20:01
Lancelot: To pierwsze
30 lis 20:04
Des:
Lancelot pytałeś czy idzie to ruszyć inaczej,
ja zrobiłem w ten sposób ( trochę dłuższy...

)
| 1 + iz | | 1 + iz | | 1 + iz | | 1 + iz | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1 − iz | | 1 − i(x + yi) | | 1 − ix + y | | (1 + y) − xi | |
| | 1 + iz | | (1 + y) + xi | |
= |
| * |
| = |
| | (1 + y) − xi | | (1 + y) + xi | |
| | (1 + ix −y)*(1 + y+ xi) | | 1 + 2xi − x2 − y2 | |
= |
| = |
| |
| | (1 + y)2 + x2 | | (1 + y)2 + x2 | |
| | 1 + 2xi − x2 − y2 | | 2x | |
Im( |
| ) = |
| = 1 |
| | (1 + y)2 + x2 | | (1 + y)2 + x2 | |
2x = (y + 1)
2 + x
2
(y + 1)
2 + (x
2 − 2x + 1) − 1 = 0
(y + 1)
2 + (x − 1)
2 = 1
30 lis 22:17