Oblicz, na ile sposobów można to zrobić.
Frajvald: Witam nie mam pojęcia jak to ruszyć mógłby ktoś coś pomóc:
Wzdłuż drogi, po jednej jej stronie, należy zasadzić 200 klonów, wśród których jest 8 klonów
czerwonych, reszta to klony polne. W obrębie jednego gatunku sadzonki są nierozróżnialne.
Między dwoma sąsiednimi klonami czerwonymi należy posadzić 6 klonów polnych. Oblicz, na
ile sposobów można to zrobić. Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego
wyniku.
Pytający:
"Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku."
Zgaduję, że to zadanie maturalne, więc pewnie chodzi o:
"Między dwoma sąsiednimi klonami czerwonymi należy posadzić
dokładnie 6 klonów polnych."
Wtedy na pewno masz taki ciąg klonów:
(klon czerwony), (6 klonów polnych), (klon czerwony), (6 klonów polnych), ..., (6 klonów
polnych), (klon czerwony),
gdzie klonów czerwonych jest 8. Znaczy łącznie w tym ciągu jest dokładnie 8*1+(8−1)*6=50
klonów. Pozostałe 200−50=150 klonów polnych można zasadzić jedynie przed pierwszym klonem
czerwonym lub za ostatnim klonem czerwonym. Między sobą są nierozróżnialne, więc liczy się
jedynie liczba takich klonów na początku i na końcu. Oczywiście jest 151 różnych możliwości
(od 0 na początku i 150 na końcu do 150 na początku i 0 za końcu). I taka jest odpowiedź.
Natomiast dla:
"Między dwoma sąsiednimi klonami czerwonymi należy posadzić
co najmniej 6 klonów polnych."
sposobów jest tyle co rozwiązań całkowitych nieujmenych równania:
p
1+
1+(p
2+6)+
1+(p
3+6)+
1+...+
1+(p
8+6)+
1+p
9=200.
Czerwone jedynki reprezentują klony czerwone, p
1 i p
9 liczbę klonów polnych odpowiednio przed
pierwszym i za ostatnim klonem czerwonym, natomaist (p
i+6) liczbę klonów polnych między
(i−1)−tym oraz i−tym klonem czerwonym.
| | | (200−(8*1+(8−1)*6))+(9−1) | | | (9−1) | |
| | | |
To równanie ma | = | takich rozwiązań. |
| | | |