Czy funkcja liniowa może być wykładniczą?
Paweł : Mam całkiem ciekawe pytanie apropo korelacji funkcji wykładniczych oraz liniowych:
Czy istnieje funkcja wykładnicza ax, x: x∊ℛ, x≠ 0, która jest funkcją liniową?
∃x : x∊ℛ/{0}, ax = bx + c
b,c ∊ ℛ, a ∊ ℛ+
30 lis 17:14
Adamm: tak, gdy a = 1
30 lis 17:17
ABC:
czy to pytanie takie ciekawe? łatwo pokażesz że jeśli funkcja wykładnicza nie jest stała, to
znajdą się trzy punkty na jej wykresie nie leżące na linii prostej, to ci pozostawia do
zbadania funkcję f(x)=1
x
30 lis 17:20
Paweł : Faktycznie

wtedy b=0, c=1
Dzieki
30 lis 17:20
Paweł : To pytanie było na egzaminie. Była sobie funkcja liniowa i odpowiedzi wielokrotnego wyboru:
1. Funkcja liniowa
2. Funkcja wykładnicza
3. Funkcja wielomianowa
4. Funkcja logarytmiczna
Sneaky peaky wykładowca
30 lis 17:24