Obliczenie całki
Donar: | | x | |
Muszę obliczyć całkę: |
| |
| | sin2x | |
Wiem, że muszę przyjąć tutaj metodę całkowania przez części, lecz mam problem z ustaleniem f(x)
oraz g(x)
30 lis 14:51
ABC:
dużo kombinacji możliwych nie ma
30 lis 14:55
Jerzy:
Sugeruję: v’ = 1/sin2x oraz u = x
30 lis 15:15
Jerzy:
Tam miało byc: v’ = − 1/sin2x
30 lis 15:25
Donar: czy powinno wyjść −xctg + ∫ctgxdg ? Wiem, że trzeba to jeszcze rozpisać
30 lis 15:35
Bleee:
Podstawienie:
t = sinx ; dt = cosx dx
30 lis 15:37
Jerzy:
| | f’(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
30 lis 15:39
Donar: czyli ostateczny wynik to będzie −xctgx + ln|x| + C ?
30 lis 15:46
Donar: Poprawka: −xctgx + ln|sinx| + c
30 lis 15:47
Jerzy:
Tak.
30 lis 15:48