Zbiór wartości - wielomiany
Patryk: Ustal czy 4 należy do zbioru wartości funkcji w(x) = 2x4 + x3 + 4x + 6
Zrobiłem zadanie w następujący sposób:
2x4 + x3 + 4x + 6 = 4
2x4 + x3 + 4x + 2 = 0
x3(2x+1) + 2(2x+1) = 0
(x3 + 2)(2x+1) = 0
x = −3√2 ⋁ x = −0,5
W odpowiedziach mam tylko x = −0,5. Czy ten drugi pierwiastek odpada z jakiegoś powodu czy po
prostu w odpowiedziach jest błąd?
30 lis 13:48
wmboczek: Nie było rozwiąż tylko ustal czy 4∊Zw
dla x=−0.5 W(x)=4
30 lis 14:50
ABC:
a dla x=−3√2 ?
30 lis 14:58
wmboczek: też, choć nie ma to już większego znaczenia dla odpowiedzi
30 lis 15:06
Jerzy:
Ale powinno znaleźć się w odpowiedzi.To niedopatrzenie autora lub korektora lub błąd w druku.
30 lis 15:09