Wielomiany
Romek: Witam,
Mam takie zadanie:
Suma wszystkich pierwiastków wielomianu W(x) = x3 +ax 2+x+c jest równa 6. Znajdź
współczynniki a i c wiedząc, że W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x.
Zrobiłem to, ale mam jedno pytanie. Rozwiązanie jest takie:
W(x) dzieli się przez (x−0) skoro pierwiastkiem jest x czyli c=0;
W(x) = x*(x2+ax+1)
x1 + x2 = 6
−a = 6
a = −6
−−−−−−−−−−−−−−−−−
I teraz pytanie czemu przyrównuje do 6 sam ten nawias? Bo ten nawiast to tylko dwa miejsca
zerowe a w poleceniu jest napisane suma wszystkich pierwiastków. Ja myślałem, że tego x trzeba
by dodać do tego nawiasu i wtedy ze wzoru vieta skorzystać żeby policzyć "a".
30 lis 13:44
ite: W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x → jednym z pierwiastków jest 0.
Suma wszystkich pierwiastków wielomianu jest równa 6.
czyli x1 + x2 + 0 = 6
30 lis 13:51
Patryk: Nie pomyślałem o tym zerze. Dzięki
30 lis 13:58