Prawdopodobieństwo. Urny
Pablo98: Pomógłby mi ktoś z tymi zadaniami? Jedyne co wiem to mam metodą drzewka robić.
1.Z urny zawierającej 4 kule białe i 6 czarnych losujemy 3 kule. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania kul tego samego koloru
2.W urnie znajduje sie 10 kul białych i 15 kul czarnych. Losujemy trzy kule. Oblicz
prawdopodobieństwo ,że wylosowano:
a)przynajmniej jedną kule białą
b)dokładnie dwie kule białe
3.W urnie jest 10 kul: 6 białych i 4 czerwone. Losujemy trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania:
a)trzech kul białych
b)jednej kuli białej i dwoch czerwonych
c)co najmniej jednej kuli białej
4.Do pustej urny włożono 8 kul białch i 4 kule czarne a nastepnie wylosowano bez zwracania 5
kul. Jakie jest prawdopodobieństwo ,że stosunek liczby kul czarnych do liczby kul białych w
urnie uległ zwiększeniu?
5.W urnie są tzry kule białe i dwie czarne. Losujemy trzykrotnie po dwie kule, zwracając je za
każdym razem do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo , że trzy razy otrzymamy kule tego samego
koloru?
6.Z urny zawierającej 2 kule białe i 3 czarne losujemy 3 razy po dwie kule , przy czym po
każdym losowaniu wylosowane kule wrzucamy z powrotem do urny. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania co najwyżej raz pary kul różnokolorowych
7.W pierwszej urnie są 2 kule białe i 8 zielonych, w drugiej zaś 3 białe i 6 zielonych. Rzucamy
kostką do gry. Jeżeli wypadnie więcej niż 3 oczka, to losujemy kulę z pierwszej urny, w
przeciwnym przypadku z drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
8.W pierwszej urnie są 2 białe i 3 czarne kule, a w drugiej 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy
kostką do gry. Jeżeli wypadnie 6 oczek, to losujemy kulę z drugiej a jeżeli mniej ,to z
pierwszej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
30 lis 11:46
Jerzy:
1)
| | 4*3*2 + 6*5*4 + 3*2*1 | |
P(A) = |
| |
| | 13*12*11 | |
30 lis 11:53
Jerzy:
2)
| | 15*14 | |
a) P(A) = 1 − |
| |
| | 25*24 | |
| | 3*10*9*15 | |
b) P(A) = |
| |
| | 25*24*23 | |
30 lis 11:58
Jerzy:
3)
| | 4*3*2 | |
c) P(A) = 1 − |
| |
| | 10*9*8 | |
30 lis 12:07
Blee:
A potrafisz robić 'metodą drzewka' (rysować te drzewka?)
Chcesz się tego nauczyć czy po prostu chcesz gotowca (i dlatego wstawiłeś wszystkie 8 zadań)?
Czy rozmawiałeś z nauczycielem odnośnie tego, że nie rozumiesz tego tematu?
30 lis 12:37
Pablo98: Narysować i opisać drzewko umiem ale dalej już są problemy.
30 lis 14:36
Jerzy:
Rozwiązywanie np zad 1 rysując drzewko ma sens , gdybyśmy losowali 2 kule.
Przy losowaniu 3 kul,to bezsens.
30 lis 14:44
Jerzy:
Pokaż swoje drzewko do zad 1.
30 lis 14:45