udowodnij nierownosci
Pirgo: Udowodnij nierównosci:
| | ln x | | 1 | |
a) |
| <= |
| dla x>0 x≠1 |
| | x−1 | | √x | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
b) |
| < ln(1+ |
| ) < |
| dla x>0 |
| | 2x+1 | | x | | √x2+x | |
Jak zrobic takie zadanie? Jedyne co wiem to trzeba wykorzystac tu pochodne.
29 lis 20:38
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | | (1−√x)2 | |
f'(x)= |
| + |
| − |
| = |
| ≥ 0 |
| | 2√x | | 2x√x | | x | | 2x√x | |
f jest funkcją niemalejącą
f(1)=0, f(x) ≥ 0 dla x≥1
i f(x) ≤ 0 dla x ≤ 1
| | f(x) | |
x−1 dla x>1 jest dodatnie, a dla x < 1 ujemne, co oznacza, że |
| ≥ 0 |
| | x−1 | |
a to jest nasza nierówność.
29 lis 20:49
Pirgo: | | 1 | |
Skad bierze sie to f(x)=√x− |
| −lnx |
| | √x | |
29 lis 21:03
jc: Napisałem i się udało.
29 lis 21:07
Pirgo: Reszte rozwiazania rozumiem.
Lecz samego f(x)=.... juz nie
Ja probowale liczyc pochodna z tego
Ale nic nie wyszlo konkretnego.
29 lis 21:17
jc: Moja funkcja jest prostsza do zbadania niż Twoja.
A skąd pomysł, aby taką funkcję rozważać? Nie wiem.
Pomnożyłem nierówność przez x−1, zróżniczkowałem i uzyskałem wynik.
29 lis 21:27
Pirgo: Wszytko juz jasne dziekuje bardzo
29 lis 21:35