asymptoty
Alicja: Znajdz asymptoty funkcji:
chodzi bardziej o asymptoty ukosne , wyszla mi niesk i −niesk dla 2 przypadkow , i stad
zapytanie czy moze tak byc? i kiedy dokaldnie sa asymptoty ukosne?
29 lis 20:25
Blee:
asymptota ukośna (pozioma to jej szczególny przypadek)
występuje gdy
| | f(x) | |
istnieje granica limx−>+∞ |
| = a |
| | x | |
oraz granica lim
x−>+∞ Uf(x) − ax = b
wtedy mówimy, ze funkcja posiada asymptotę ukośną w '+
∞' daną wzorem y = ax+b
(analogicznie dla x−> −
∞)
UWAGA −−− jeżeli a = 0, to mamy asymptotę poziomą y = b
29 lis 20:31
Blee:
winno być:
oraz granica limx−>+∞ f(x) − ax = b
29 lis 20:31
Blee:
proszę ... zdradź mi proszę o jakich 'dwóch przypadkach' mówisz odnośnie tego przykładu

29 lis 20:32
Blee:
i od razu napisz jak te granice policzyłaś
29 lis 20:33
Leszek: Do wykresu funkcji moga byc dwie asymptoty ukosne tzw. asymptota prawostronna dla x→ +∞
i asymptota lewostronna dla x→ − ∞ .
29 lis 21:18