Uklad Rownan
Algebra: | | ⎧ | ax+2y+az=1 | |
| Dany jest układ równań | ⎨ | −ax + y +2z = 1 |
|
| | ⎩ | x+2y+az=2 | |
zbadać ilość rozwiązań w zależności od a
Wyszło mi że dla a ≠ 1 i a≠4 układ jest oznaczony ,a dla a=1 lub a = 4 układ jest sprzeczny.
Czy to poprawna odpowiedź ?
29 lis 20:02
Blee:
pokaż swoje obliczenia
29 lis 20:03
Algebra: Tworze macierz [ a 2 a 1]
[−a 1 2 1]
[1 2 a 2]
Sprowadzam ją do postaci normalnej
[1 2 a 2]
[a 2 a 1]
[0 0 −a+4 4] I teraz dla a =1 rząd macierzy będzie równy 2 i dla a = 4 też więc z warunku
Kroneckera
oznacza ze uklad jest sprzeczny dla reszty a∊R uklad jest oznaczony
29 lis 20:08
Blee:
ok ... mam nadzieję, że oczywiście u siebie w notatkach masz policzony rząd macierzy
29 lis 20:13
Algebra: Policzony to znaczy ? Mam zapisane przekształcenia do tej postaci normalnej,
i rząd wyznaczam na podstawie parametru a.
Co masz na myśli policzony ?
29 lis 20:17