W urnie jest 10 kul niebieskich i n kul czerwonych. Wylosowano dwie kule.
Frajvald: Witam mógłby ktoś pomóc z takim zadaniem?
W urnie jest 10 kul niebieskich i n kul czerwonych. Wylosowano dwie kule.
Prawdopodobieństwo, że obie wylosowane piłeczki są czerwone wynosi 0,35. Wyznacz n .
Zakoduj cyfrę setek, dziesiątek i jedności liczby n2 .
29 lis 19:08
Blee:
Czyli:
| | n(n−1) | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| ⇔ 10n2 − 10n = 7n2 + 133n + 63 |
| | (n+10)(n+9) | | 10 | |
rozwiąż to równanie kwadratowe ... pamiętaj, ze n ≥ 2 (aby można było dwie wyciągnąć

)
29 lis 19:10
29 lis 19:11
29 lis 19:13
Frajvald: Blee Robiłem to już sam tym samym sposobem i niestety nie wychodzi wynik z odpowiedzi(czyli
225)
29 lis 19:13
Blee:
to następnym razem od razu wstaw swoje obliczenia
29 lis 19:14
Frajvald: Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ale robiłem to już naprawde kilka razy w dokładnie ten sam
sposób i nie wychodziła mi prawidłowa odpowiedz więc albo robię jakiś błąd w obliczeniach albo
trzeba tu użyć jakiejś innej metody
29 lis 19:16
a7: n=15 n2=225 (13n2−153n−630=0 Δ=56169 √Δ=237)
29 lis 19:16
29 lis 19:16
a7: czy potrzebne bardziej szczegółowe obliczenia?
29 lis 19:17
Blee:
według odpowiedzi n=15
| | 15*14 | |
czyli |
| = 0,35 <−−− i tyle się równa |
| | 25*24 | |
29 lis 19:19
Blee:
fakt

... co ja tam napisałem
29 lis 19:19
a7: 100(n2−n)=35(90+9n+10n+n2)
100n2−100n=3150+665n+35n2
65n2−765n−3150=0
13n2−153n−630=0
Δ=23409+32760=56169 √Δ=237
n1=15 (n2<0 sprzeczne)
n2=225
29 lis 19:19
Frajvald: a7 dziękuje bardzo za rozwiązanie, dzięki temu zauważyłem błąd w swoich obliczeniach
29 lis 19:20
Blee:
Ale teraz mnie interesuje jak autor 'zrobił tak samo' ... czyli co ... tak samo napisał tą
głupotę, czy po prostu zmyśla bo czeka na gotowca ... hmmmm
29 lis 19:20
Frajvald: ja policzyłem n1=(153+237)/2 bo z przyzwyczajenia już myślałem że współczynnik przy n2 to 1 a
powinienem napisać n1=(153+237)/36 głupi błąd ale każdemu się takie zdarzają
29 lis 19:29
a7: 26
29 lis 19:35