Proste i okręgi
salamandra: Okrąg podzielono na trzy części w stosunku 7:8:9. Przez punkty podziału poprowadzono styczne,
które przecięły się w punktach A, B, C.
Uzasadnij, że kąty trójkąta ABC są równe 67,5, 60, 52,5
29 lis 17:04
Saizou :

TIP:
wyznacz kąty α, β oraz γ
29 lis 17:49
salamandra: zakładam że przy γ jest to "8", więc 8*15 = 120
α = 7*15 = 105
β = 135
29 lis 17:55
Bleee:
Bo tam w zadaniu powinno byc:
W stosunku 47 : 48 : 49
29 lis 18:02
Saizou :
Tak jak pisze @Bleee wychodzą dobre wyniki dla tych danych

Zasadę już masz, wiesz kwestia zmiany danych to nie problem
29 lis 18:05
a7:

7+8+9=24 360/24=15 α,β,γ 105 stopni,120 stopni, 135 stopni
kąt ABC=360−α−90−90 analogicznie ∡BCA=360−β−180 i ∡BAC=360−γ−180
29 lis 18:10
a7: no rzeczywiście 47+48+49=144 360/144=2,5 α,β,γ równe 117,5 120 122,5
∡ABC=360−180−117,5=62,5 ∡ BCA=360−180−120=60 ∡BAC=.....
29 lis 18:22
a7: Czy potrzebne jakieś wyjaśnienie?
29 lis 18:27
salamandra: Czyli jest błąd w treści? A dla tych danych jakie byłyby wyniki?
29 lis 22:23
Bleee:
Dla pierwotnych danych przecież wyznaczyła kąty α, β, γ teraz wystarczy zrobić 180−α, itd. i
masz katy
29 lis 22:33
Mila:

∡K=60
o
∡L=67.5
o
∡M=52.5
o
30 lis 22:50
salamandra: a te kąty KLM (rozumiem jako kąty między styczną a cięciwa), to nie będą tak jakby "na
zewnątrz" trójkąta?
30 lis 22:56
Mila:
Kąty wewnętrzne ΔKLM wpisanego w okrąg.
1 gru 15:48
salamandra: Zakładam, że kąt (L) między styczną a cięciwą (KL) jest dwa razy mniejszy od kąta środkowego
opartego na tej cięciwie, więc
wynosi 52,5.
Analogicznie z kątami K i M, jednak są te kąty na zewnątrz trójkąta, jak zatem dojść do miary
kątów wewnętrznych trójkąta KLM?
Czyżby tak, że liczę też de facto miarę kąta (L) między styczną a cięciwą (LM), więc 60 stopni,
i od 180 odejmuje dwa kąty między styczną a cięciwą czyli 180−52,5−60?
1 gru 15:53
Mila:
Oj,
salamandra
1) Moje rozwiązanie nie odpowiada treści zadania, ale chciałam Ci pokazać, które kąty mają
takie
miary, jak w odpowiedzi.
2) ∡MKL− kąt wpisany oparty na cięciwie ML, której odpowiada kąt środkowy 120
o,
zatem:
∡K=60
o
Itd.
1 gru 22:24