Oblicz pochodną wyrażenia
Anonim: Oblicz pochodną wyrażenia X(sinx)
29 lis 12:52
Anonim: x do potęgi (sin x) oczywiście
29 lis 12:53
ICSP: | | sinx | |
xsinx [ cosx ln(x) + |
| ] |
| | x | |
29 lis 12:55
Anonim: No dobrze, w rozwiązania z tyłu książki też zajrzałem ale nijak nie chce mi ten wynik wyjść,
mógłbyś prosze rozpisać krok po kroku?
29 lis 12:56
Jerzy:
f(x) = e
sinxlnx
| | sinx | | sinx | |
f'(x) = esinxlnx*(cosxlnx + |
| ) = xsinx(cosxlnx + |
| ) |
| | x | | x | |
29 lis 12:58
ICSP: f(x) = xsinx = esinx ln(x)
f' = esinx ln(x) * (sinx ln(x))' = xsinx * (sinx ln(x))' = ...
29 lis 12:58
Anonim: Dlaczego f(x) = xsin (x) = esin(x)*ln(x) ?
29 lis 12:59
Jerzy:
elnx = x
xsinx = elnxsinx = esinxlnx
29 lis 13:04
Anonim: Dzięki Jerzy, jesteś gość
29 lis 13:07
Jerzy:
I jeszcze uwaga. Nie liczymy pochodną wyrażenia, tylko pochodną funkcji.
29 lis 13:07