.
Michael: Badania przeprowadzone na reprezentatywnej grupie mężczyzn w wieku 40 lat wykazały, że c1=1%
mężczyzn poddanych testowi Tumorek choruje na raka jelita grubego; c2=80% mężczyzn chorych na
raka jelita grubego uzyskuje pozytywny wynik badania zaś c3=9.6% mężczyzn nie chorujących na
raka jelita grubego również uzyskuje pozytywny wynik badania. Mężczyzna w wieku 40 lat
przystępuje do badania testem i uzyskuje wynik pozytywny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
jest on chory na raka jelita grubego. Odp.: ≈0.077
29 lis 00:32
Blee:
czyli:
jaki procent chorych ma pozytywny wynik: 0.01*0.8 = 0.008 = 0.8%
jaki procent zdrowych otrzymuje pozytywny wynik: 0.99*0.096 = 0,09504 = 9.504%
| | 0.8 | | 0.8 | |
P(A) = |
| = |
| ≈ 0.0777 |
| | 0.8 + 9.504 | | 10.304 | |
29 lis 00:50