matematykaszkolna.pl
. Michael: Marysia wychodzi jutro za mąż. Ceremonia odbędzie się na pustyni na otwartym powietrzu. W ciągu ostatnich kilku lat padało średnio n=5 dni w roku. Niestety prognoza przewiduje na jutro deszcz. Jeśli pada, to prognoza pogody przewiduje deszcz prawidłowo w 90% przypadków, zaś jeśli nie pada to deszcz jest nieprawidłowo przewidywany w 10% przypadków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Marysia zmoknie w trakcie ceremonii? Odp. ≈0.11
29 lis 00:32
Blee: To jest trzecie zadanie 'na to samo kopyto' zrób je analogicznie do tego co robiłem w poprzednich zadaniach
29 lis 00:50
Blee: tylko pytanie brzmi −−− czy rozumiesz dlaczego tak można zrobić te zadania
29 lis 00:51
Michael: właśnie nie rozumiem, jakbyś mógł wyjaśnic to bym był bardzo wdzięczy
29 lis 01:16
Blee: zadania te są zadaniami na policzenie prawdopodobieństwa warunkowego.
 P(AnB) #(AnB) 
P(A|B) =

=

P(B) #B 
A −−− to co ma dodatkowo mieć miejsce B −−− warunek który wiesz ze zachodzi symbol # oznacza 'moc zbioru' I w tym zadaniu A −−− Marysia zmoknie w trakcie ceremonii (czyli będzie padać) B −−− warunek o którym wiemy: prognoza mówi że jutro będzie padać więc AnB −−− jutro będzie padać i prognoza o tym zapowiedziała
 5 
#(AnB) =

*90% <−−− czyli 'ile dni jest deszczowych' * 'skuteczność przewidzenia
 365 
deszczu gdy ten własnie spadł
 5 360 
#B =

*90% +

*10% <−−− oba przypadki dla których prognoza mówi że 'jutro
 365 365 
będzie padać' i tyle ... i dzielisz jedno przez drugie i gotowe. Albo podam inne zadanie. W worku mamy 1 milion ponumerowanych kul. W worku są dokładnie trzy kule z numerem '2' i jedna z numerem '4'. Pozostałe kule mają nieparzyste numery. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowałem kulę z numerem '2', jeżeli wiesz, że wylosowałem kulę z numerem parzystym. Rozwiązanie: Ta dodatkowa informacja 'że wylosowałem kulę z numerem parzystym' oznacza, że mam gdzieś ten cały milion kul które są w worku. Dla nas istotne są tylko te z numerami parzystymi, a ich jest ... 3+1 = 4
 3 
Więc nasze P(A|B) =

3+1 
29 lis 01:29
Michael: Wow dziękuje Ci bardzo, już rozumiem. Doceniam bardzo
29 lis 02:18