.
Michael: Marysia wychodzi jutro za mąż. Ceremonia odbędzie się na pustyni na otwartym powietrzu. W
ciągu ostatnich kilku lat padało średnio n=5 dni w roku. Niestety prognoza przewiduje na jutro
deszcz. Jeśli pada, to prognoza pogody przewiduje deszcz prawidłowo w 90% przypadków, zaś
jeśli nie pada to deszcz jest nieprawidłowo przewidywany w 10% przypadków. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że Marysia zmoknie w trakcie ceremonii? Odp. ≈0.11
29 lis 00:32
Blee:
To jest trzecie zadanie 'na to samo kopyto'
zrób je analogicznie do tego co robiłem w poprzednich zadaniach
29 lis 00:50
Blee:
tylko pytanie brzmi −−− czy rozumiesz dlaczego tak można zrobić te zadania
29 lis 00:51
Michael: właśnie nie rozumiem, jakbyś mógł wyjaśnic to bym był bardzo wdzięczy
29 lis 01:16
Blee:
zadania te są zadaniami na policzenie prawdopodobieństwa warunkowego.
| | P(AnB) | | #(AnB) | |
P(A|B) = |
| = |
| |
| | P(B) | | #B | |
A −−− to co ma dodatkowo mieć miejsce
B −−− warunek który wiesz ze zachodzi
symbol # oznacza 'moc zbioru'
I w tym zadaniu
A −−− Marysia zmoknie w trakcie ceremonii (czyli będzie padać)
B −−− warunek o którym wiemy: prognoza mówi że jutro będzie padać
więc
AnB −−− jutro będzie padać i prognoza o tym zapowiedziała
| | 5 | |
#(AnB) = |
| *90% <−−− czyli 'ile dni jest deszczowych' * 'skuteczność przewidzenia |
| | 365 | |
deszczu gdy ten własnie spadł
| | 5 | | 360 | |
#B = |
| *90% + |
| *10% <−−− oba przypadki dla których prognoza mówi że 'jutro |
| | 365 | | 365 | |
będzie padać'
i tyle ... i dzielisz jedno przez drugie i gotowe.
Albo podam inne zadanie.
W worku mamy 1 milion ponumerowanych kul. W worku są dokładnie trzy kule z numerem '2' i jedna
z numerem '4'. Pozostałe kule mają nieparzyste numery.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowałem kulę z numerem '2', jeżeli wiesz, że wylosowałem kulę
z numerem parzystym.
Rozwiązanie: Ta dodatkowa informacja 'że wylosowałem kulę z numerem parzystym' oznacza, że mam
gdzieś ten cały milion kul które są w worku. Dla nas istotne są tylko te z numerami
parzystymi, a ich jest ... 3+1 = 4
| | 3 | |
Więc nasze P(A|B) = |
| |
| | 3+1 | |
29 lis 01:29
Michael: Wow dziękuje Ci bardzo, już rozumiem. Doceniam bardzo
29 lis 02:18