proszę o pomoc
Michael: 8. Fabryka mikroprocesorów produkuje w oparciu o wafle krzemowe dostarczane przez producentów A
i B. Producent A pokrywa 75% zapotrzebowania. Na każde 100 wafli producenta A, 80 jest klasy
Prime. Na każde 100 wafli producenta B, 60 jest klasy Prime. Jeśli losowo wybrany wafel jest
klasy Prime, to jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi od producenta B.
28 lis 23:02
Blee:
wafle Prime producenta A stanowią 0.75*0.8 = 0.6 wszystkich wafli
wafle Prime producenta B stanowią 0.25*0.6 = 0.15 wszystkich wafli
| | 0.15 | |
P(A) = |
| = 0.2 |
| | 0.15 + 0.6 | |
28 lis 23:31
Michael: Dziękuję
29 lis 00:31