Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o polu
Ola: Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o polu podstawy 16
cm2 i polu bocznym 240cm2.
28 lis 22:36
a@b:
A może pole podstawy jest 16√3 ?
28 lis 22:44
a@b:
Pc= 2Pp+Pb ⇒ Pc=....
28 lis 22:45
Michael: a− bok trójkąta
pole trójkąta (a2√3)/4=16
pole boczne 3ah=240
V= Pole trójkąta*h
Pc= 2*16+240
Najpierw oblicz "a" z wzoru na trójkąt równoboczny, potem podstaw "a" do wzoru na Pole
p.bocznej i wylicz "h"
28 lis 23:11