Trygonometria poziom R
BuraczekMatmax: Oblicz (sinα + cosα)2, gdy sinα−cosα = −1/2
Moje próby:
(sinα + cosα)2 = 1 + sin(2α)
sinα−cosα = −1/2
1 − sin(2α) = 1/4
sin(2α) = −3/4
Podstawiam sin(2α) = −3/4 pod wzor: 1 + sin(2α)
Wychodzi 1/4, a możliwe odpowiedzi to:
4, 1, 2, 0
28 lis 22:35
Jerzy:
1 − 1/4 = 3/4 , a nie − 3/4
28 lis 22:51
ABC:
| | 3 | |
błąd powinno być sin2α= |
| |
| | 4 | |
| | 7 | |
ale i tak wychodzi |
| a to żadna z podanych odpowiedzi  |
| | 4 | |
28 lis 22:52
BuraczekMatmax: Faktycznie, ale wynik dalej jest zły.
28 lis 23:03
ICSP: (sinx + cosx)2 + (sinx − cosx)2 = 2
28 lis 23:11
28 lis 23:15