Równanie trygonometryczne
Ania: rozwiązać równanie sinx+cosx=√2/2 na przedziale x∊<π/2;2π>
Mój sposób:
Podnoszę stronami do kwadratu
sin2x+2sinxcosx+cos2x=1/2
2sinxcosx+1=1/2
2sinxcosx=−1/2
sin2x=−1/2
2x=−π/6 + 2kπ ⋁ 2x=−5π/6 + 2kπ
x=−π/12 + kπ ⋁ x=−5π/12 + kπ
Mamy określony przedział, więc:
Dla k=1 mamy x=−π/12 + π = 11π/12 ⋁ −5π/12 + π = 7π/12 OBA NALEŻĄ DO PRZEDZIAŁU
Dla k=2 mamy x=−π/12 + 2π = 23π/12 ⋁ −5π/12 + 2π = 19π/12 OBA NALEŻĄ DO PRZEDZIAŁu
Więc wydawało by się, że mamy cztery rozwiązania, jednak w odpowiedziach jest tylko 7π/12 i
23π/12
Wolfram mówi to samo, więc gdzieś w moim rozwiązaniu jest błąd, tylko nie wiem gdzie ...
28 lis 22:17
salamandra: sin2x=−1/2
2x=−π/6 + 2kπ ⋁ 2x=7π/6 + 2kπ
x= −π/12+2kπ v x = 7π/12 + 2kπ
28 lis 22:22
Saizou :
Podnoszenie do kwadratu generuje dodatkowe rozwiązania np.
x=1, gdy podniesiemy do kwadratu mamy
x2=1
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
Gdy podnosisz do kwadratu obydwie strony muszę być tego samego znaku (lub równe zero)
Ewentualnie można sprawdzać podane wyniki (tzw. metoda analizy starożytnych)
28 lis 22:24
salamandra: | | −π | | π | |
Wydaje mi się, że w drugim przypadku zapomniałaś że będzie π−( |
| ) więc π+ |
| |
| | 6 | | 6 | |
28 lis 22:25
28 lis 22:26
a@b:
28 lis 22:28
Mila:
| | π | | π | | 1 | |
sinx*cos( |
| )+sin( |
| )*cosx= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 5π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| = |
| +2kπ |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | −π | | 7π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ i x∊<π/2;2π> |
| | 12 | | 12 | |
| | −π | | 7π | |
k=0⇔x= |
| ∉D lub x= |
| x∊<π/2;2π> |
| | 12 | | 12 | |
| | −π | | 23π | |
k=1⇔x= |
| +2π= |
| i to już koniec |
| | 12 | | 12 | |
28 lis 22:29
Ania: Rozumiem rozwiązanie, jednak zastanawiam się, gdzie popełniłam błąd.
Nie wiem dlaczego nie wychodzi to samo moim sposobem
28 lis 22:34
salamandra: sin2x=−1/2
2x=−π/6 + 2kπ ⋁ 2x=−5π/6 + 2kπ
Ten fragment jest źle na pewno, już Ci pisałem
28 lis 22:35
Ania: −5π/6 to jest to samo, co 7π/6, bo okres sinusa to 2π
Poza tym, dlaczego w swoim rozwiązaniu nie dzielisz stronami przez 2 2kπ?
28 lis 22:38
salamandra: Z gapiostwa
28 lis 22:44
Mila:
Przeczytaj uważnie co napisał
Saizou.
| | 11π | | 11π | | √2 | |
sin( |
| )+cos( |
| )=− |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
| | 19π | | 19π | | √2 | |
sin( |
| )+cos( |
| )=− |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
| | 11π | | 19π | |
( |
| ), ( |
| ) nie spełniają równania. |
| | 12 | | 12 | |
Nie mając pewności, czy lewa strona jest nieujemna podniosłaś obie strony równania do kwadratu,
otrzymałaś dwa "obce" rozwiązania.
28 lis 23:10
salamandra: To teraz i ja zacznę się bać cokolwiek podnosić do kwadratu, bo się okazuje, że nie można
28 lis 23:22
Mila:
Można , ale najbezpieczniej ,gdy wiadomo, że obie strony równania są nieujemne.
W innym przypadku, trzeba sprawdzać , czy obliczone roz. spełniają równanie.
29 lis 00:08