Prawdopodobieństwo warunkowe
Misanthrope: Rzucono 5 razy symetryczną monetą i otrzymano 3 orły. Obliczyczyć prawd polegające na tym, że:
(a) orzel wypad l w pierwszym rzucie,
(b) orzel wypad l w pierwszym lub drugim rzucie.
Otóż w pierwszym przykładzie liczę prawdopodobieństwo warunkowe, liczę ze wzoru Bernoulliego
szansę zdobycia 3 sukcesów w 5 próbach, a następnie liczę p(B), czyli szansę na wylosowanie
orła w pierwszym rzucie, jednak wychodzi mi z tego:
P(A/B)=20/32, a w odpowiedzi jest 0,6. Ktoś wskaże mi co robię źle?
28 lis 21:59
Blee:
A −−− wylosowano orła, a później jeszcze dwa orły w czterech rzutach
| |
<−−− wybranie na czterech kolejnych miejscach dwóch miejsc dla orłów |
| |
Ω −−− zbiór wszystkich takich układów gdzie masz trzy orły
28 lis 22:02
Saizou :
o co chodzi Ci z tymi I

Jeśli to ma oznaczać pod warunkiem, to zdarzenia opisane w podpunktach będą bardzo dziwnie
brzmieć ?
28 lis 22:04
Blee:
| | | | 3*4 − 3 | | 9 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = 0.9 |
| | | | 5*2 | | 10 | |
Albo z przeciwnego:
B' −−− wylosowano orły w trzech ostatnich rzutach
| | 1 | | 1 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = 1 − |
| = 0.9 |
| | | | 10 | |
28 lis 22:05
Blee:
to raczej jest 'I' i oznacza w pierwszym (cyfra rzymska) rzucie
28 lis 22:05
Saizou : @Blee to piszemy słownie czy po rzymsku?
28 lis 22:06
Blee:
a nie ... a może, że pierwszy orzeł wypadł (w b) w pierwszym lub drugim rzucie ... jeżeli tak
to i tak robimy dokładnie tak samo
28 lis 22:06
Misanthrope: A w podpunkcie B mam rozważyć 3 przypadki, OR, RO, OO, policzyć sumę ich wszystkich i podzielić
przez Omegę 25?
28 lis 22:07
Blee:
Saizou ... ja proponuje klingoński, dawno nie używałem
28 lis 22:07
Misanthrope: Aha, dziękuje
28 lis 22:08
Blee:
Autorze −−− wszystko zależy jak opiszesz Ω
jeżeli #Ω = 25 to musisz liczyć z prawdopodobieństwa warunkowego.
Zauważ, że ja tak opisałem Ω, aby ją 'zawęzić' do tylko tych sytuacji które rozpatrujemy
(wylosowano 3 orły w 5 rzutach)
Tak czy siak powinno wyjść Ci dokładnie to samo
28 lis 22:09
Saizou :
Czyży Teoria Wielkiego Podrywu?
@Misanthrope możesz wyjaśnić o co chodziło ci z zapisem "|"
28 lis 22:11
Misanthrope: Wypadł* , przeklejałem treść zadania, który dziwnie zrzutował Polskie znaki, sorki
28 lis 22:13
Mila:
a) Rzucono 5 razy symetryczną monetą.
A− Wypadł orzeł w pierwszym rzucie,
B− otrzymano 3 orły w pięciu rzutach
28 lis 22:17
Misanthrope: Mógłbym jeszcze prosić o poradę dotyczącą, gdzie stosować wzór Bernouliego a gdzie liczyć ze
zwykłego prawdopodobieństwa warunkowego?
Czemu w tym zadaniu ten wzór nie jest poprawną metodą? Nie mogę do końca tego zrozumieć, a
chciałbym. ;> Z góry dzięki.
29 lis 00:08
Blee:
Nie rozumiem pytania.
To są dwie różne kwestie
Wzór Bernoulliego mówi o policzeniu prawdopodobieństwa wystąpienia dokładnie k sukcesów w n
próbach.
Więc jeżeli Twoim zadaniem byłoby policzyć prawdopodobieństwo że wypadną dokładnie 3 orły w 5
rzutach −−− to proszę bardzo:
Ale tutaj wyglądało z goła inaczej.
Zauważ, że nawet Mila licząc z prawdopodobieństwa warunkowego nie policzyła P(B) i P(AnB).
| | P(AnB) | |
Wzór na prawdopodobieństwo warunkowe: P(A|B) = |
| |
| | P(B) | |
A to dlatego, że:
| | P(AnB) | | | | #(AnB) | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | #B | |
Jak widzisz −−− wystarczy wyznaczyć moce zbiorów (AnB) oraz zbioru B (wedle oznaczeń Mila)
Ja te zbiory oznaczyłem jako A i Ω
Jeżeli byś chciał liczyć prawdopodobieństwo P(B) i P(AnB) i podstawiał je do tego wzoru ... to
| | 1 | |
tak ... mógłbyś skorzystać ze wzoru Bernoulliego, tylko po co skoro i tak ( |
| )5 z |
| | 2 | |
licznika i mianownika by się od razu zredukowała
29 lis 00:58
Pytający:
Jak pytają o prawdopodobieństwo warunkowe, to licz prawdopodobieństwo warunkowe. 
Co nie zmienia faktu, że warunkowe możesz liczyć wykorzystując wzór Bernoulliego:
A, B // jak u
Mili
Jak widać |Ω|
−1=(1/2)
5 się skróciły i wyszło na to samo.
| | P(A∩B) | | | | |A∩B| | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | |B| | |
Czyli policzysz prawdopodobieństwo warunkowe z prawdopodobieństw, czy z mocy zbiorów − bez
różnicy.
Jak możesz policzyć moce to pewnie tak będzie zwięźlej. Jednak czasem w treści możesz po prostu
mieć same prawdopodobieństwa i w takim przypadku trudno będzie obliczyć jakąkolwiek moc
zbioru.
Generalnie licz jak Ci wygodnie, byle poprawnie.

A patrząc na Twój pierwszy post: zwróć większą uwagę na oznaczenia zbiorów i tego, co masz
policzyć (przy ustalonych oznaczeniach). Czasem oznaczysz coś w taki sposób, że musisz
policzyć P(B|A), a nie P(A|B) jak masz we wzorach...
29 lis 01:05
Pytający:
Blee, już przed dodaniem widziałem, że trochę powielam Twą odpowiedź, ale może to nie
zaszkodzi
Misanthropowi.
29 lis 01:07