mat
mat:
| n−3 | | n−3 | | n−3 | | n−3 | | n−3 | |
( |
| +1)*( |
| +2)*( |
| +3)*...*( |
| + |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Mozna to uproscic?
28 lis 21:18
Bleee:
Coś więc odnośnie n
Masz podany ten iloczyn czy skądś Ci on powstał?
28 lis 21:20
mat:
n jest naturalne nieparzyste
28 lis 21:25
Saizou :
skoro n jest nieparzyste, to jest postaci n=2k+1, gdzie k∊Z
n−3 | | 2k+1−3 | | 2k−2 | |
| +1= |
| +1= |
| +1=k−1+1=k |
2 | | 2 | | 2 | |
...
zatem ...
28 lis 21:30
28 lis 21:37
mat: =2k−2
28 lis 21:39
mat:
k*(k+1)*(k+2)*...*(2k−2)=?
28 lis 21:40
Saizou :
na pewno masz ten ostatni czynnik w takiej postaci?
| n−3 | | n−1 | |
wg mnie powinno być |
| + |
| |
| 2 | | 2 | |
28 lis 21:40
mat:
Ten wyjsciowy iloczyn x to:
np.
28 lis 21:47
Saizou :
n=2k+1
| (2k+1−3)! | | (2k−2)! | |
x= |
| = |
| =(2k−2)*(2k−3)*(2k−4)*...*k= wróć z |
| | | (k−1)! | |
| n−1 | |
podstawieniem, tzn. k= |
| |
| 2 | |
28 lis 21:56
Blee:
| (n−3)! | |
autorze ... a powiedz mi skąd wyszedłeś że otrzymałeś w pewnym momencie |
| |
| ((n−3)/2)! | |
28 lis 22:11