Liczby zespolone
Justyna: (√3/2 i −1/2)2020
(−1/2 −√3/4 i)1010
(1/16 + √3/8 i)505
Tak to trzeba rozkładać?
28 lis 20:27
Saizou :
Zamień liczby w nawiasach na postać trygonometryczną i wówczas ze wzorów Moiviera
28 lis 20:34
Justyna: A dam radę później wrócić żeby wypisać część rzeczywistą?
28 lis 21:07
Justyna: Postać trygonometryczna to
cos = − √2/2
sin = √3/√2
z=√2/2(......)
28 lis 21:12
Saizou :
zrobię pierwszy przykład
Liczbę zespoloną z=a+bi można zapisać w postaci trygonometrycznej
z=r*(cosα+isinα), gdzie r=
√a2+b2, α− kąt między osią Re(z) a odcinkiem r
Przyrównuję części rzeczywiste i urojone liczb
| | √3 | |
rsinα= |
| podnoszę i kwadratu i dodaję oustronnie |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
r2cos2α+r2sin2α= |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | |
r
2=1
r=1
| | 1 | | √3 | | 2 | | 2 | |
z=− |
| + |
| i=1*(cos( |
| π)+isin( |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 2 | | 2 | |
z2020=(− |
| + |
| i)2020=[1*(cos( |
| π)+isin( |
| π)]2020= |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | √3 | |
12020*(cos( |
| π*2020)+isin( |
| π*2020))= − |
| +i |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
28 lis 21:24
Justyna: OK już rozumiem dziękuje
28 lis 21:56