Jak Zbadać czy ta formuła jest twierdzeniem?
czekolada0207: (A\B)x(C\D)=(A∩C)x(B∪D) nad ostatnim nawiasem (B∪D) powinno być dopełnienie na górze, ale nie
wiedziałam jak to zaznaczyć😉)
Rozpisalam sobie lewą stronę: x∊A ⋀ x∉B ⋀ y∊C ⋀ y∉D kompletnie nie wiem co dalej, jak to
rozpisać, żeby wyszła prawa strona, a najbardziej przeraża mnie to dopełnienie nad ostatnim
nawiasem😉
Nie proszę o rozwiązanie, a jedynie o logiczne wytłumaczenie jak to dalej powinnam rozpisać i
jaka jest zasada😉 bo nie bardzo rozumiem
28 lis 19:49
ite: Lepiej zacząć zapis tak:
Przyjmujemy, że <x,y> jest dowolną parą uporządkowaną. I dopiero wtedy podajesz zapis lewej
strony.
Jeżeli uda się podać przykład zbiorów, dla których formuła nie jest prawdziwa, to będziesz mieć
odpowiedź, czy jest twierdzeniem.
Sprawdź A={♣}, C={♦}, B=D={♠}.
Iloczyn kartezjański dowolnego zbioru i zbioru pustego jest równy zbiorowi pustemu.
28 lis 21:29
czekolada0207: Ale to tak można sprawdzać na symbolach?😉 Jutro mam kolokwium i zastanawiam się czy zostanie
mi to zaliczone. Bo na zajęciach to zawsze oni to jakoś na tych literach rozwiązywali😉
28 lis 22:35
ite:
U mnie A={♣}, C={♦}, B=D={♠}, U={♠,♣,♥,♦}. Dopełnienie oznaczę (B∪D)', więc (B∪D)'=B'∩D'
Wtedy
(A\B)x(C\D)={(♠,♦)}
(A∩C)x(B∪D)'=(A∩C)x(B'∩D')=∅x{♣,♥,♦}=∅
Są to inne zbiory, podana formuła nie jest twierdzeniem.
Zamiast symboli można oczywiście przy zapisie kontrprzykładu jako elementów zbiorów użyć liter,
np. A={a}, C={c}.
Można też napisać:
Ustalamy dowolną parę uporządkowaną <x,y>.
Dalej zapisać lewą stronę
<x,y>∊(A\B)x(C\D) ⇔ (x∊A ⋀ x∉B) ⋀ (y∊C ⋀ y∉D)
za pisać prawą
<x,y>∊(A∩C)x(B∪D)' ⇔ (x∊A ⋀ x∊C) ⋀ (y∉B ∧ y∉D)
i pokazać, że dla różnych zbiorów są różne.
29 lis 07:12
ite: * (A\B)x(C\D)={(♣,♦)}
29 lis 07:15