wykaż
Kamil: Na okręgu o promieniu r opisano trapez, którego przekątne mają długość f i e
Wykaż że zachodzi nierówność f2+e2≥16r2
Bardzo proszę o pomoc
28 lis 18:55
a7:

mamy dwa trojkąty prostokatne i z tw Pitagorasa
f
2=(2r)
2+(a−y)
2
e
2=(2r)
2+(a−b−y)
2
dodajemy f
2 do e
2
⇒f
2+e
2≥4r
2, gdyż ((a−y)
2 większe równe od zera oraz (a−b−y)
2 większe równe zero
28 lis 19:21
a7:
28 lis 19:22
a7: błąd już poprawiam
28 lis 19:32
a@b:

c≥2r i d≥2r to (c+d)≥4r
| | fe | | a+b | |
P= |
| *sinα i P= |
| *2r , dla α=90o pole jest największe |
| | 2 | | 2 | |
| | fe | | a+b | |
zatem |
| ≥ |
| *2r oraz a+b= c+d ( z warunku wpisania okręgu w trapez |
| | 2 | | 2 | |
to fe≥(a+b)*2r≥8r
2
oraz f
2+e
2≥ 2fe
to: f
2+e
2≥16r
2
===============
c.n.w.
28 lis 19:36
a@b:
@a7
W treści nie jest powiedziane,że przekątne są prostopadłe ?
28 lis 19:39
a7: nie no w ogóle moja koncepcja była błędna
28 lis 19:40
a@b:
Chyba,że ta czarna "kropa" na Twoim rys. ....oznacza środek okręgu
28 lis 19:41
a7: tak, to środek okręgu, ale koncepcja i tak błędna i do niczego mnie ostatecznie nie
doprowadziła...
28 lis 19:43
a@b:
28 lis 19:48