matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj granice lewo i prawostronne
Krzysztorf:
x
3
− 1
lim
=
x
2
− 1
x→1 x do jedynki z lewej i prawej strony
28 lis 15:57
Bleee:
x
3
−1 = (x−1)(x
2
+x +1) x
2
−1 = (x−1)(x+1) Wzory skróconego mnozenia się klaniaja
28 lis 16:03
Saizou :
x
3
−1
(x−1)(x
2
+x+1)
x
2
+x+1
1
2
+1+1
3
=
=
→
=
, gdy x→1
x
2
−1
(x−1)(x+1)
x+1
1+1
2
28 lis 16:03
a7:
(x−1)(x
2
+x+1)
lim
(
x→1)
=3/2
(x+1)(x−1)
28 lis 16:04
Krzysztorf:
tak myślałem dziękuję
28 lis 16:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick