Oblicz granicę
Dyskytant: Oblicz granicę lim x−>1− lnx ln(1−x)
Napisałbym od razu, że 0−
Polecenie nawiązuje, żeby liczyć z l'Hospitala ale widzę, że to źle wyjście. Czy poprawnie
byłoby tak napisać?
28 lis 13:49
Bleee:
lnx*ln(1−x) <−−− symbol nieoznaczona 0*(−
∞)
| | ln(1−x) | |
Przeksztalcasz do postaci |
| |
| | 1/lnx | |
Pozniej przeksztalcasz znowu (i jeżeli dobrze to liczę w pamięci) dwa razy jedziesz 'szpitalem'
28 lis 14:28
jc:
| | ln x | | ln(1−x) | |
ln x ln(1−x) = |
| * |
| |
| | 1−x | | 1/(1−x) | |
Osobno każdy czynnik.
| | ln x | | 1/x | | −1 | |
lim |
| =lim |
| = lim |
| =−1 |
| | 1−x | | −1 | | x | |
| | ln(1−x) | | −1/(1−x) | |
lim |
| =lim |
| = lim (x−1) =0 |
| | 1/(1−x) | | 1/(1−x)2 | |
iloczyn = 0
28 lis 14:37