asymptoty prosze o pomoc :(
Aleksandra: Znajdz wszystkie asymptoty funkcji:
28 lis 13:02
Blee:
D
f =

czy jest to funkcja parzysta lub nieparzysta

i w czym tkwi problem

KONKRETNIE
28 lis 13:04
Aleksandra: Chodzi o to ze gdy chce policzyc asymptoty pionowe w punktach 2 i −2, to gdy policze np granice
dla wartosci 2 z lewej strony , to pod pierwiastkem znajdzie sie liczba ujemna, czy moze tak
byc?
28 lis 15:15
Blee:
wracam do pytania −−− jaka jest dziedzina funkcji
28 lis 15:19
Aleksandra: Nie ma podanej w zadaniu, jest jedynie by znalezc wszystkie asymptoty funkcji, czyli zapewno
R\{2,−2}
28 lis 15:31
Blee:
BZDUUUUURA

Pytani jest do Ciebie −−− jaka jest dziedzina funkcji −−− czyli − wyznacz dziedzinę funkcji
28 lis 15:33
Blee:
gdy już wyznaczysz dziedzinę funkcji to postaraj się sama odpowiedzieć sobie na pytanie:
czy mam liczyć granicę dla x −> −2+ oraz dla x −> 2−
28 lis 15:34
Aleksandra: czyli nie ma takich asymptot? bo −2 z prawej strony i 2 z lewej juz nie jest dziedzina bo
odpada przedzial (−2;2), a co w takim razie z asymptotami ukosnymi? Moga byc normalnie
policzone? Tylko ze i tak ich nie ma , wiec wyczuwam ze jest tu jakas zaleznosc? jesli nie ma
asymptot pionowych nie moze byc tez ukosnych?
28 lis 16:31
Blee:
czyli co
f(x) = lnx także nie ma asymptoty pionowej x = 0

'no bo nie ma granicy dla x−> 0
− '
28 lis 16:45
Blee:
f(x) = 2x nie posiada asymptoty pionowej (bo Df = R), ale posiada asymptoty ukośne.
28 lis 16:46
Aleksandra: Czyli asymptot ukosnych nie ma poniewaz w porzypadku tej funkcji dla prostej y=Ax+B A=0 a wiec
musi istniec asymptota pozioma o rownaniu B , ale gdy licze w tej funkcji granice w + i −
nieskonczonosci to wychodza mi 2 rozne granie konkretnie 1 i −1 (wyhcodzi tak przez modul x
ktory wyciagam spod pierwiastka bo w −niesk bedzie to −x a w +niesk bedzie to tylko x, a wiec
to sie nie wyklucza? Jednoczeni powinna byc pozioma asymptota a jednoczensie jej nie ma chyba
ze cos zle liczę. A co do asymptot pionowych nadal niestety nie rozumiem jak z nimi
28 lis 17:24
jc: Mówi się o asymptocie w +∞ i w −∞. W rozważanym przypadku mamy odpowiednio: y=1 i y=−1.
Funkcja w punkcie x=−2 ma granicę lewostronną równą 0.
Granica prawostronna w punkcie x=2 to ∞. Prosta x=2 jest asymptotą pionową.
28 lis 17:33
Bleee:
Aleksandra − niestety musisz się nauczyć tematu od POCZATKU ponieważ robisz poważne błędy
logistyczne które nie mam pojęcia z czego wynikają.
28 lis 17:38
jc: Czyżby edytor uzupełnił?
28 lis 18:40
Aleksandra: Bleee − uczylam sie wlasnie na tym przykaldzie, zaczynalam swoja nauke od tego i chcialam
wszystkiego sie dowiedziec z tego przykaldu,
Dziekuje wam obu za pomoc, dzieki odpowiedzi jc juz rozumiem jak to dziala , dziekuje za pomoc!
28 lis 19:27
Bleee:
JC − tak... 'błędy logistyczne'
28 lis 20:22