wielomiany
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc

. Jak policzyć deltę w równaniu m
2x
2−(m
2+6m)x+(m−6)=0?
28 lis 12:51
ICSP: a = m2
b = −(m2 + 6m)
c = (m−6)
Δ = b2 − 4ac
28 lis 12:53
Nikto0: Czyli tak −1(m4++36m2−12m3)−4 m2 (m−6)? Co dalej?
28 lis 12:59
ICSP: bez minusa z przodu.
28 lis 12:59
Blee:
Δ = m
4 − 16m
3 + 60m
2 = m
2(m
2−16m + 60) = m
2(m−6)(m−10)
więc kiedy Δ > 0, a kiedy Δ = 0

(Nie wiemy jaka dokładnie jest treść zadania, zakładam że
chodzi o wyznaczenie ilości rozwiązań w zależności od parametru m)
28 lis 13:03
Nikto0: Liczyłam deltę do tego zadania .Dla jakich wartości parametru m równanie: m2x3 − (m2 +
6m)x2 + (m + 6)x = 0, ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste nieujemne?
Jak je rozwiązać?
28 lis 13:08
Blee:
no to kiedy Δ > 0

to już winnaś wiedzieć po 13:03
jedno rozwiązanie równania masz: x=0
sprawdzasz czy dla jakiegoś parametru 'm' będzie też takie rozwiązanie w przedstawionym o 12:51
wielomianie (będzie dla m=6, ale to i tak odpadło na wstępie), a do tego celu korzystamy ze
| | c | |
wzoru Viete'a: |
| = x1*x2 = 0*x2 = 0 −> c = 0 −> m = 6 |
| | a | |
więc pozostało jedynie (korzystając ze wzorów Viete'a) sprawdzić kiedy x
1 i x
2 będą > 0,
czyli:
x
1 + x
2 > 0
x
1*x
2 > 0
takie oto nierówności rozwiązać
28 lis 13:14
Bleee:
PS... Masz źle policzona Δ (więc to co liczyłem o 13.03 także jest źle bo było na podstawie
Twoich wyliczeń)
28 lis 13:18
Nikto0: To jak powinna wyglądać poprawnie policzona delta?
28 lis 13:30
Nikto0: pogubiłam się w tym
28 lis 13:38
Szkolniak: Δ=m4+12m3+36m2−4m2(m−6)=m4+8m3+60m2=m2(m2+8m+60)
28 lis 13:47
Nikto0: Może ktoś to wytłumaczyć bo z m2(m2+8m+60) wychodzi ujemna delta?
28 lis 13:53
Nikto0: jedynym rozwiązaniem jest m=0?
28 lis 13:54
Szkolniak: Wyciągasz x przed wszytko i wtedy masz już jedno rozwiązanie, x=0
Potem nakładasz warunki na równanie w nawiasie, aby było kwadratowe i aby miało dwa różne
pierwiastki dodatnie, czyli te warunki o których pisał już Blee
28 lis 14:00
Szkolniak: Równanie tfu, trojmian kwadratowy*, gdzie m≠0
28 lis 14:03
Nikto0: Dziękuję.
28 lis 14:13
Nikto0: Mam wątpliwości czy dobrze liczę ze wzorów viete'a c/a=(m+6) m2>0 z tego wychodzi m należy do
od −6 do zera otwarty przedział suma od 0 do plus nieskonczoność
−b/a=(m2−6)(m2)>0 m należy do przedziału od minus nieskończoność do minus pierwiastek z 6
suma od zera od plus nieskończoność
28 lis 14:26
Blee:
To może zrobię coś czego nie lubię robić ... napiszę Ci pełne rozwiązanie tego zadania
28 lis 14:37
Blee:
ale zanim to ... napisz jeszcze raz DOKŁADNIE jak wygląda wyjściowe równanie
bo o 12:51 na końcu masz (m
−6)
a o 13:08 masz na końcu (m
+6)
28 lis 14:44
Nikto0: W wyjściowym równaniu mam m+6.
28 lis 17:26
Nikto0: Może ktoś to rozwiązać?
30 lis 16:45
VV: nie, Twój czas minął , nakręciłaś już dość
30 lis 17:02
Szkolniak: (1) m
2x
3−(m
2+6m)x
2+(m+6)x=0
x[m
2x
2−(m
2+6m)x+m+6]=0
x=0 v m
2x
2−(m
2+6m)x+m+6=0
Jednym z rozwiązań równania (1) jest liczba 0, zatem równanie to ma 3 różne pierwiastki
rzeczywiste nieujemne wtedy, gdy równanie m
2x
2−(m
2+6m)x+m+6=0 ma dwa różne, dodatnie i
różne od 0 pierwiastki, a to zachodzi wtedy, gdy:
1° m
2≠0
∧2° Δ>0
∧3° x
1+x
2>0
∧4° x
1x
2>0
∧5° f(0)≠0, gdzie f(x)=m
2x
2−(m
2+6m)x+m+6
ad 1°
m
2≠0
m≠0 ⇒ m∊R\{0}
ad 2°
Δ>0 (deltę policzyliśmy już wcześniej)
m
2(m
2+8m+60)>0 /:(m
2+8m+60)
m
2>0, bo ⋀(m
2+8m+60>0)
m∊R
m∊R\{0}
ad 3°
| | −b | | m2+6m | | m+6 | |
x1+x2= |
| = |
| = |
| |
| | a | | m2 | | m | |
m(m+6)>0
m∊(−
∞;−6)∪(0;+
∞)
ad 4°
m
2(m+6)>0
m∊(−6;0)∪(0;+
∞)
ad 5°
f(x)=m
2x
2−(m
2+6m)x+m+6
f(0)=m+6
f(0)≠0 ⇔ m+6≠0 ⇔ m≠−6
Wszystkie warunki zachodzą jednocześnie dla:
m∊R\{0} ∧ m∊(−
∞;−6)∪(0;+
∞) ∧ m∊(−6;0)∪(0;+
∞) ∧ m≠−6
Odpowiedź: m∊(0;+
∞)
30 lis 18:44