Rozwiąż równanie: - liczby zespolone
roku:
(z3−i)(z2−z+5)=0
wyszło mi, że
z=3√i
ale to raczej jest błąd, pomożecie?
28 lis 12:15
Blee:
a co to jest
3√i 
ile to się równa
28 lis 12:17
Blee:
druga sprawa −−− z
2 − z + 5 = 0 nie ma żadnego rozwiązania
28 lis 12:18
Blee:
i dlaczego uważasz, że:
z
3 − i = 0 posiada tylko JEDNO rozwiązanie (z =
3√i)
28 lis 12:20
roku:
Właśnie nie rozumiem dlaczego.
Źle podszedłem do tego zadania.
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć co powinienem dokładnie zrobić?
28 lis 12:40
roku:
Wyszła mi delta ujemna więc stwierdziłem, że nie ma żadnych rozwiązań
28 lis 12:41
Blee:
i gdyby to było zadanie na liczby rzeczywiste to miałbyś rację, ale jesteśmy w zbiorze liczb
zespolonych
Wskazówka: liczba rozwiązań będzie równa stopniowi wielomianu (o ile rozwiązania się 'nie
nakładają' )
Więc w tym przypadku należy się spodziewać 5−ciu rozwiązań
i takie pierwsze z rękawa:
z = −i −> z3 = −(−i) = i ... więc z3 − i = 0
28 lis 12:44
Blee:
możesz na przykład tak rozpisać:
(z3−i) = (z3 + (i)3) = (z+i)(z2 − z*i + i2) = (z+i)(z2 − iz − 1)
skorzystałem ze wzoru: (a3 + b3) = (a+b)(a2 − ab + b2), który powinieneś był mieć w liceum.
28 lis 12:46
roku:
Chyba nie do końca rozumiem.
Czyli jednym z pięciu rozwiązań jest z3−i=0 ?
A z drugiej części równania (z2−z+5) będą 4 rozwiązania?
28 lis 13:20
28 lis 13:21
Bleee:
Nie.
z3 − i = 0 ma trzy rozwiązania.
z2 − z + 5 = 0 ma dwa rozwiązania.
28 lis 13:24
roku:
z2 − z + 5 = 0
ma takie rozwiązania?
z2=0;
z=−5;
28 lis 13:54
Bleee:
Ty sobie teraz z nas kpisz?
Jak znaleźć rozwiązania rownania z
2 − z +5 =0
28 lis 14:21
roku:
Ale skoro delta wychodzi ujemna to nie ma rozwiązań.
28 lis 17:22
Bleee:
Ja pierdziele. Jesteśmy w zbiorze liczb zespolonych

Nie śpij na wykładach
28 lis 17:39
roku:
z
2−z+5=0
Δ=(−1)
2−(1*4*5) = −19
√Δ =
√−19 =
√19i
| | −1−√19i | | 1 | |
z1 = |
| = |
| 1−√19i |
| | 2 | | 2 | |
| | −1+√19i | | 1 | |
z2 = |
| = |
| 1+ √19i |
| | 2 | | 2 | |
Jest okej?
28 lis 17:48
Blee:
to już lepiej wygląda, ale
| −1 − i√19 | | 1 | |
| ≠ |
| (1 − i √19)  |
| 2 | | 2 | |
tak samo z drugim pierwiastkiem
28 lis 18:25
28 lis 18:57