Różniczkowalność funkcji
Martyna : Kiedy funkcja jest ciągła, jak ją rozpoznać, kiedy jest to oczywiste, a kiedy trzeba to
sprawdzić licząc granice. Tak jak tutaj na przykładzie: mam zbadać różniczkowalność funkcji
f(x) =xsin1/x dla x≠0 i 0 dla x=0.Dlaczego granica przy x − −>nieskończoności xsin1/x wynosi
0? Będę wdzięczna za każdą pomoc!
28 lis 11:08
Blee:
| | sin(1/x) | | sint | | 1 | |
limx−> ∞ x*sin(1/x) = |
| ⇔ limt−>0 |
| = 1 ; gdzie t = |
| |
| | (1/x) | | t | | x | |
28 lis 11:39
ICSP: Najpierw pytasz o rożniczkowalność, potem o ciągłość, potem znowu o różniczkowalność, a na
końcu o granicę która nie ma związku ani z różniczkowalnością ani z ciagłością.
28 lis 12:06