Python monety i kwota
Sara07: Mamy do dyspozycji monety o nominałach 5 i 9 oraz kwotę 34. Jak znaleźć najmniejszą ilość
monet, która zwróci tę kwotę. Jest to prawdopodobnie związane z problemem Frobeniusa
Jak napisac program w Pythonie aby rozwiać ten problem?
27 lis 22:30
Adamm:
najmniej będzie wtedy, kiedy będziemy mieli najwięcej dziewiątek
A to już jest łatwe
9+9+9 = 27, 34−27 = 7 nie pasuje
9+9 = 18, 34−18 = 16 nie pasuje
34−9 = 25 − pasuje
najmniej monet mamy wtedy, gdy mamy jedną dziewiątkę, i pięć piątek,
czyli sześć monet
27 lis 22:42
Adamm: byłoby ciekawsze, gdyby rozpatrywać np. 3 nominały
27 lis 22:43
Sara07: A jak napisac program zeby liczył najniejszą ilość założmy dla danych dwóch nominałow
nwd(x,y)=1 i danej kwoty?
27 lis 22:48
Adamm:
Ta kwota musi być odpowiednio duża.
Niech dana będzie liczba z. Możemy założyć, że x≥y.
z = kx+r dla 0≤r<x.
Jeśli y|r, to zakończone. (bo r = my, więc z = kx+my)
Jeśli nie, to zapisz z = (k−1)x+r dla pewnego r, i sprawdź czy y|r.
Tak do skutku. Z problemu Frobeniusa wiemy, że program zawsze zakończy się sukcesem
dla z≥(x−1)(y−1).
27 lis 23:18
Sara07: Czemu kwota ma być odpowiednio duża a np gdyby była 34
27 lis 23:29
Adamm:
No bo nie zawsze się taką liczbę da przedstawić za pomocą tych dwóch nominałów.
| | z | |
Po prostu szukamy k, takiego by y|(z−kx), k≤ |
| . |
| | x | |
27 lis 23:32
albi: def coins(starting
value, number1, number2):
if number2 > number1:
number2, number1 = number1, number2
for i in range(starting
value // number1, 0 , −1):
x = starting
value − number1 * i
if x % number2 == 0:
coin
n2 = x // number2
coin
n1 = i
return coin
n2 + coin
n1
Przykładowy program, ale oblicza to tylko dla odpowiedniej kwoty którą można rozłożyć na
podane nominały większe od 0, więcej mi się nie chce
27 lis 23:33
albi: Adamm Takie pytanko, bo napisałeś "Z problemu Frobeniusa wiemy, że program zawsze zakończy się
sukcesem
dla z≥(x−1)(y−1)"
Ja co prawda tego problemu nie znam ale jeżeli weźmiemy pod uwagę z = 7, x = 3, y = 2, to
założenie z≥(x−1)(y−1) jest spełnione ale 7 rozłożyć na 3 i 2 nie możemy. Mogę coś źle
rozumieć bo to z takiej szybkiej analizy
27 lis 23:39
Sara07: Ale dla (x,y)=(5,2) oraz 13 pokazuje zły wnik
27 lis 23:45
albi: Adamm nie ważne ja nie wiem co mówie dzisiaj, Sara wydaje mi się że pokazuje poprawnie, jaki
jest według Ciebie poprawna odpowiedź?
27 lis 23:52
Sara07: 3*5−1*2 czyli powinno być 4
27 lis 23:56
albi: Nie wiedziałem że bierzemy pod uwagę odejmowanie nominałów

Niestety dzisiaj już odpadam ale
liczę że dasz radę sama coś napisać, powodzenia
28 lis 00:00
Sara07: Tak niestety odejmowanie też
28 lis 00:10
Adamm:
27 lis 23:39
7 = 3+2*2
28 lis 08:49
Bleee:
Sara07 − że niby w którym momencie masz podane że 'odejmowanie tez'?
Podaj DOKLADNA treść zadania w takim razie.
28 lis 08:57
Adamm:
Po prostu trzeba równanie
z = ax+by rozwiązać w a, b
Znajdujemy jakiekolwiek rozwiązanie (a0, b0) za pomocą algorytmu Euklidesa.
(tzn., algorytm stosujemy do x, y, otrzymane współczynniki mnożymy przez z)
Wtedy wszystkie rozwiązania są dane przez:
a = a0+t*y, b = b0−t*x
Chcemy znaleźć mint∊Z (|a|+|b|).
28 lis 09:01
Adamm:

to jest problem optymalizacji
np. dla |3x−2| oraz |2x−2| mielibyśmy powyższy wykres (funkcja to |2x−2|+|3x−2|).
zauważ, że składa się on z 3 prostych, i tak będzie zawsze
|a| = 0 ⇒ a = 0 ⇒ t = t
1
|b| = 0 ⇒ b = 0 ⇒ t = t
2
(tu t
1, t
2 to pewne liczby wymierne)
W każdym razie możemy założyć t
1≤t
2.
wiadomo, że minimum będzie albo na przedziale [t
1, t
2] (w przypadku gdy zawiera
liczbę całkowitą), albo poza tym przedziałem, ale jak najbliżej niego, tzn.
minimum wynosi floor(t
1) lub ceil(t
2) (podłoga i sufit).
28 lis 09:23
Adamm:
znalezienie minimum na [t1, t2] nie jest trudne, bo funkcja ta jest tam liniowa.
28 lis 09:23