Granica ciągu
albi: Jeszcze do jednej rzeczy mam pytanko przed kolokwium:
| | 2n + n2 | |
Mam policzyć granicę ciągu an = n√ |
| , dla n→∞ i n ≥ 2 |
| | 3n + 2 | |
Więc robię sobie pierwiastek n−tego stopnia w liczniku i w mianowniku i otrzymuję
| | n2 | | n2 | |
limn→∞ n√2n(1 + |
| ), i tu moje pytanie czy mogę stwierdzić że |
| dla |
| | 2n | | 2n | |
n→
∞ dąży do zera bo dla n > 4 tak jest i mogę wykazać to z indukcji, czy nie jest to poprawne
stwierdzenie
27 lis 21:45
Blee:
zauważ, że pomijając 2
n cała reszta jest 'pomijalna'
korzystasz z tw. o 3 ciągach:
| | 2n | | n√2n | |
n√ |
| = |
| < an < n√2n + 2n |
| | 6n | | n√6n | |
27 lis 21:59
albi: Masz rację, po prostu rzadko wykorzystywałem to twierdzenie i często nie biorę go pod uwagę.
Ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć czy moje rozwiązanie jest akceptowalne
27 lis 22:05
Blee:
ale faktycznie ... dobrze by było wykazać 'na boku' pokazać, że
2
n > n
2 (dla n−>
∞) ponieważ:
lim
n√2n = 2 > 1 = lim
n√n2 
słaby to dowód ... ale co mi tam
27 lis 22:09
jc: Można nawet tak
2n < 2n+n2 < (n+1)22n
27 lis 22:15
albi: Mogę spytać skąd ta ostatnia nierówność?
27 lis 22:29
albi: Chodzi mi o 2n + n2 < (n+1)22n
27 lis 22:31
jc: Zaproponuję coś prostszego.
2n + n2 ≤ n2 2n + n2 2n =2n22n
n√2n22n=2 n√2 (n√n)2 →2
27 lis 22:45
albi: To jest jasne, bardzo dziękuję
27 lis 22:51