Całki
Mania: Jak policzyc taka całkę ∫ 1k+nxdx ?
27 lis 20:21
albi: zrób podstawienie za k+nx i potem z Eulera
27 lis 20:25
Mania: Mógłbyś mi to rozpisać?
27 lis 20:36
Mania: Zaznaczam że sama się uczę całek i dopiero zaczynam
27 lis 20:41
Blee:
robimy podstawienie:
t = k+nx
więc:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dt = |
| ∫ |
| = ...  |
| | k +nx | | t | | k | | k | | t | |
27 lis 20:46
albi: Za k+nx podstawiam zmienną t więc otrzymam:
t = k + nx
dt = ndx
Po podstawieniu mam:
| | dt | | 1 | | dt | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|k+nx|+C |
| | nt | | n | | t | | n | |
27 lis 20:47
albi: Blee wydaje mi się, że powinno być dt = n dx
27 lis 20:48
Blee:
fakt
27 lis 20:49
Mania:
27 lis 20:54
Blee:
A i na przyszłość ... staraj się używać U a nie u do zapisu ułamków:
27 lis 21:11