Zmienna losowa. Statystyka. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Samotniczka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania 🙂
Zawartość białka w karmie dla psów jest normalną zmienną losową o średniej 11,2% i odchyleniu
standardowym 0,6%. Producent ma zamiar napisać na opakowaniu że w karmie jest nie mniej niż
x1% i nie więcej niż x2% białka i chce by to stwierdzenie potwierdziło się w 99% przypadków.
Proszę wyznaczyć x1 i x2.
27 lis 20:15
Blee:
Wiesz jak się posługiwać tablicami rozkładu normalnego?
27 lis 21:43
Samotniczka: Wiem, używałam ich.
27 lis 21:46
Blee:
no to:
1) odnajdujesz w tablicach dla jakiego z mamy Φ(z) ≥ 0.99
| | x − μ | | x − 11.2 | |
2) z = |
| czyli z = |
| ... 'x' to szukane x2 |
| | σ | | 0.6 | |
| | x − 11.2 | |
3) x1 wyliczysz podobnie tylko: −z = |
| |
| | 0.6 | |
27 lis 21:53
Samotniczka: Dziękuję.
28 lis 04:01