Układ 3 równań-które równania można odejmować?
mat53151: 9+6a+a2+4−4b+b2=r2 (1)
1+2a+a2+1+2b+b2=r2 (2)
25−10a+a2+9−6b+b2=r2 (3)
Można odjąć równania, tak żeby zostały nam 2, np. od (1) odjąć (2), a następnie (3). Tylko jaka
jest zasada, można odejmować które się chce? Np. można od (3) odjąć (1) i od (1) odjąć (2), a
następnie z powstałych 2 równań rozwiązać?
27 lis 20:12
Mila:
Można.
9+6a+a
2+4−4b+b
2=r
2
1+2a+a
2+1+2b+b
2=r
2
25−10a+a
2+9−6b+b
2=r
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9+6a+a
2+4−4b+b
2=1+2a+a
2+1+2b+b
2 ⇔ 4a−6b=−11
1+2a+a
2+1+2b+b
2=25−10a+a
2+9−6b+b
2 ⇔ 12a+8b=32
4a−6b=−11
3a+2b=8
27 lis 22:28
mat53151: Ok, dziękuję
27 lis 22:38
Jolanta: podstawiłabym do 2 i 3 za r
2
9+6a+a
2+4−4b+b
2=r
2
1+2a+a
a+1+2b+b
2=r
2
25−10a+a
2+9−6b+b
2=r
2
a
2+6a+b
2−4b+13=r
2
a
2+2a+b
2+2b+2=a
2+6a+b
2−4b+13
a
2−10a+b
2−6b+34=a
2+6a+b
2−4b+13
1 ...........
−4a+6b=11 \*(−4)
−16a−2b=−21
1..........
16a−24b=−44
−16a−2b=−21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−26b=−65
27 lis 22:44