Obraz funkcji
Meumann: Niech f R2 → R
f(x,y) = |xy|
Wyznaczyć obraz:
f({(x,y) ∊ R2: x2 + y2 = 2}
Czy należy za y podstawić √2−x2 i obliczyć ekstrema funkcji f(x) = |x|*√2−x2?
27 lis 20:11
Adamm:
Dobrze myślisz. Obraz zbioru zwartego w odwzorowaniu ciągłym jest zbiorem zwartym
i. e. domkniętym odcinkiem
Najlepiej obliczyć tu ekstrema funkcji f(x, y) na tym zbiorze.
27 lis 20:13
Adamm:
przy czym równość zachodzi wtw gdy x = y, czyli gdy x = y = 1
Teraz trzeba znaleźć minimum.
27 lis 20:16
Adamm:
Alternatywnie można np. podstawić x = √2cos(t), y = √2sin(t).
Ze wzoru skróconego mnożenia, f(x, y) = |sin(2t)| − to już oczywiste jaki ma zakres
27 lis 20:18
albi: Polecam nierówność na śreenich
27 lis 20:26
Adamm:
poprawiam się
obraz zbioru zwartego i spójnego jest zbiorem zwartym i spójnym, czyli
domkniętym odcinkiem
27 lis 20:28