Okrąg opisany na trójkącie równoramiennym - odległość środka od ramienia
mat53151: Na trójkącie równoramiennym o podstawie długości 12 i ramieniu równym 10 opisano okrąg. Oblicz
promień R tego okręgu oraz odległość d jego środka od ramienia trójkąta.
R=25/4 ze wzoru R=(abc)/(4P)
Jak obliczyć odległość d?
27 lis 20:09
a@b:

1 sposób
R=25/4
ΔBSC równoramienny , to |EB|=|EC|=5
z tw. Pitagorasa w ΔBSE
d
2=R
2−|EB|
2 ⇒ d=...............
2 sposób
Z podobieństwa trójkątów DBC i SEC z cechy( kkk)
27 lis 22:09
Mila:

1) h=8
P
Δ=48
2) W ΔCDB:
3) W ΔCEO:
======
27 lis 22:10
a@b:
No i masz jeszcze podany przez
Milę
3 sposób
27 lis 22:14
mat53151: Dziękuję
27 lis 22:41