bijekcja
Paweł: f(x)=
−x
2 dla x < 0
x dla 0 <= x < 1
2x − 1 dla x=> 1
(1) narysować wykres funkcji; (to już zrobiłem)
(2) zbadać, czy funkcja f jest bijekcją;
(3) wyznaczyć f(x)
−1(jeśli f jest bijekcją).
Prosiłbym o rozwiązanie i wytłumaczenie mi tego
27 lis 19:45
WhiskeyTaster: f jest bijekcją, jeśli f jest suriekcją oraz injekcją. Czyli musi być 1−1 oraz "na". Tak więc
sprawdź, czy jest różnowartościowa, a także, czy jest "na". Skoro masz wykres funkcji − i o
ile jest prawidłowy − to rozwiązanie już masz gotowe, wystarczy sprawdzić z wykresu te dwie
rzeczy.
A funkcję odwrotną wyznaczasz tylko wtedy, gdy f jest bijekcją.
27 lis 19:51
Paweł: Czyli jak widzę to na wykresie to nie muszę nic pisać? Czy muszę coś zapisać, że tak jest
27 lis 20:00
WhiskeyTaster: A jaki poziom nauczania?
27 lis 20:23
Paweł: studia początek analizy
27 lis 20:57
Paweł: jednak już wiem, że tylko wykres
27 lis 20:59
WhiskeyTaster: To teraz wystarczy tylko popatrzeć, czy warunki są spełnione. Jeśli są, to potem szukasz takiej
funkcji, że jeśli f(x) = y, to f−1(y) = x.
27 lis 21:06