Sposoby liczenia zadań (macierze)
fib: Witajcie!
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc
Czy moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób wyliczyć macierz X z równania
(A)5 X = B
Mam podane A oraz B
Czy konieczne jest wyliczanie A5 ?
Wiem, że przy wyznacznikach wystarczy skorzystać z tw. Cauchy'ego, a jak to wygląda w takim
przypadku?
27 lis 19:20
Adamm:
Czy A jest odwracalna?
27 lis 19:47
WhiskeyTaster: (A)5 = A*A*A*A*A, prawda? Wobec tego (A)5X = B, to X = (A−1)5B
Po prostu z lewej strony mnożysz przez macierze odwrotne do A.
A*A*A*A*A*X = B
A−1*A*A*A*A*A*X = A−1*B
I tak do samego końca, rozumiesz? Oczywiście A musi być odwracalna. Dodatkowo mnożenie
odwrotnej macierzy do A z macierzą B musi mieć sens.
27 lis 19:47
fib: @Adamm
Tak jest odwracalna
@WhiskeyTaster
Rozumiem, ale żeby otrzymać macierz X muszę to mnożyć pięć razy?
Wiem, że X = (A(−1))5B tylko pytanie czy muszę to teraz mnożyć
A*A*A*A .... czy pozostawić to w takiej formie
27 lis 20:19
WhiskeyTaster: To zależy od polecenia. Jeśli masz wyznaczyć macierz z tego równania, to skończone. Ale jeśli
masz wyliczyć macierz, no to musisz mnożyć.
27 lis 20:21
WhiskeyTaster: Zawsze możesz sobie ułatwić pracę i zdiagonalizować macierz odwrotną do macierzy A. To w sumie
zależy od jej postaci.
27 lis 20:22