różniczkowalność w punkcie
albi: Sprawdź, czy funkcja:
x2*ctg(|x|) dla x∊(−π/2, π/2) , x≠0
f(x)=
0 dla x=0
jest różniczkowalna w x=0
Uprzejmie proszę o pomoc
27 lis 19:14
albi:
27 lis 20:55
ABC:
nie jest
27 lis 21:00
Blee:
liczysz pochodną (granice jednostronne) w punkcie i wykazujesz brak pochodnej w punkcie
a na przyszłość ... jeżeli we wzorze funkcji masz moduł to na 99.9% funkcja nie będzie
różniczkowalna w całej swojej dziedzinie
27 lis 21:09
albi: Całą metodę jak to sprawdzić znam, bardziej mam problem z liczeniem tej pochodnej
27 lis 21:15
Blee:
skoro masz 'problem' z policzeniem pochodnej to znaczy że nie rozumiesz metody

to pokaż co robisz
27 lis 21:17
jc: Jest różniczkowalna i pochodna w zerze = 0.
27 lis 21:22
albi: | | f(0 +h) + f(0) | | h2ctg(|x|) | |
f'(x) = limh → 0 |
| = limh → 0 |
| = limh → 0 h |
| | h | | h | |
ctg(|h|) i tu mnie jakoś przystawia głównie przez tę wartość bezwzględną
27 lis 21:23
jc: | | f(x)−f(0) | |
f'(0) = limx→0 |
| =limx→0 x2ctg|x| = 0 |
| | x | |
27 lis 21:23
jc: |x| ctg |x| →0 przy x→0
x2=|x|2
27 lis 21:24
albi: oczywiście po 2 równości powinno być h2 ctg(|h|) w liczniku
27 lis 21:24
27 lis 21:26
albi: A nie mamy tutaj symbolu nieoznaczonego 0 * ∞ ?
27 lis 21:26
jc: albi, Pochodną liczysz w punkcie 0, a więc liczysz granicę
| f(h)−f(0) | |
| =h ctg|h| przy h→0. |
| h | |
Faktycznie granica nie istnieje, wcześniej coś pomyliłem.
Prawostronna = 1, lewostronna = −1
27 lis 21:29
Blee:
| h2ctg(h) | | h | |
| = |
| *cosh −> 1*1 = 1 |
| h | | sinh | |
a dla h−>0
− wyjdzie
−1
27 lis 21:31
albi: Dobra mam już po prostu liczę dla prawostronnej i lewostronnej, zamieniam symbol nieoznaczony
| | ∞ | |
na |
| i z de l'Hospitala tak? |
| | ∞ | |
27 lis 21:32
albi: W sumie racja i bez de l'hospitala przecież pójdzie, ale jak się człowiek w te rzeczy wkręci to
| | cos | |
zapomina że ctg to |
| |
| | sin | |
27 lis 21:34
albi: Oczywiście dziękuję wszystkim za pomoc
27 lis 21:34
ABC:
27 lis 21:35