Liczby zespolone
Justyna: Oblicz (znajdź część rzeczywistą i urojoną)
(1 − i)1410
Jak to ładnie zrobić formalnie?
27 lis 15:37
Justyna: (1−i)1410
27 lis 15:37
jc: (1−i)2=−2i
(1−i)4=−4
(1−i)8=16
1410=8*176+2
wynik = −2*4176 i
część rzeczywista = 0
część urojona = −2*4176
27 lis 16:10
Adamm:
(1−i)1410 = (−2i)705 = −2i * (−2i)704 = −2i * (−4)352 = −i * 2705
27 lis 16:11
Adamm:
@jc 16176
27 lis 16:13
jc: Jasne, że 16.
27 lis 16:14
Justyna: Dziękuję bardzo
27 lis 16:33
Justyna: Sprawdzam się na przykładach, czy
i1939= i*i1938=i(−1)969=−i
27 lis 17:19