funkcja kwadratowa cd.
Nikto0: Jeszcze jedno pytanie

Jak rozwiązać to graficznie Dla jakich wartości parametru k równanie
x
2−|2x−3|=k
3+5 ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków.
a@b:

1/ rysujesz wykres lewej strony w przedziałach:
dla x<3/2 f(x)= x
2+2x−3=(x+3)(x−1) miejsca zerowe x=−3 , x= 1 x
w=−1 , y
w=−4
W
1(−1, −4)
f(3/2)= 9/4
2/ dla x≥3/2 f(x)= x
2−2x+3 ,Δ<0 brak miejsc zerowych , x
w=1 , y
w=2 W
2(1, 2)
f(3/2)=9/4
Wykres lewej strony
niebieski
y=m= k
3+5 −−− f. stała
dla k
3+5>−3 mamy dwa rozwiązania różnych znaków ( bo leżą po przeciwnych stronach osi OY
zatem k
3>−8 ⇒ k>−2
Odp: dla k> −2 równanie ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków
===================================================