funkcja kwadratowa
Nikto0: Witam. Jeszcze jedno zadanie z funkcji kwadratowej

. Liczby 6−√29 oraz 6+√29 są miejscami
zerowymi funkcji f(x)=x
2+(p+2q)x+(p
2+q−1) wyznacz p i q. Liczby 6−√29 oraz 6+√29 są
miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2+(p+2q)x+(p
2+q−1) wyznacz p i q.
Czy p=−7 lub p=6,5?taki wynik mi wyszedł czy jest poprawny?
27 lis 15:07
a7: q1=−8 q2=−3 p=−12−2q
27 lis 15:19
a7: trzeba skorzystać z wzorów Viete'a, a potem rozwiązać układ równań
−p−2q=12 ⇒p=−12−2q
p2+q−1=7
Δ=225 √Δ=15
27 lis 15:21
a7: czy nie zbyt skrótowo?
27 lis 15:21
Nikto0: Ok. Pomyliły mi się wzory Vieta.
27 lis 15:26
Nikto0: Dzięki
27 lis 15:27