Zbadaj zbieżność ciągu
Jess: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = 1 − |
| − |
| + |
| − |
| − |
| + |
| − |
| − |
| +... |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 6 | | 8 | | 5 | | 10 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | |
Ustaliłam, że wzór na kolejne 3 wyrazy tego ciągu to |
| − |
| − |
| | 2n−1 | | 2(2n−1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Czy wystarczy obliczyć lim ( |
| − |
| − |
| ) żeby dowieść, że ciąg |
| | 2n−1 | | 2(2n−1) | | 2(2n−1)+2 | |
jest zbieżny lub nie?
27 lis 15:00
jc: Czy an jest sumą szeregu po prawej stronie? Jeśli tak, to an jest ciągiem stałym,
o ile w ogóle jest dobrze określony. Tak się składa, że szereg po prawej stronie jest zbieżny
i ma pewną sumę. Zatem ciąg an, jako ciąg stały jest zbieżny.
Czy ciąg an = 1+2+4+8+... = ∞ byłby dla Ciebie ciągiem zbieżnym?
A co powiedziałbyś o ciągu an=1−1+1−1+... ?
Myślę, że w treści zadania jest błąd.
27 lis 15:12