funkcja kwadratowa
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.

13. Wyznacz takie wartości parametrów m i k, aby zbiorem rozwiązań
nierówności −2x
2 + (m− 1)x + k ≥ 0 był zbiór D = <−2 ; 3>
Czy mogę tak zrobić podstawić za x −2 a potem 3 i rozwiązać nierówności .Jest jakiś inny sposób
i czy ten jest poprawny?
27 lis 14:10
Nikto0: Czy mogę podstawić za x 3 i potem za x −2 z powstałych nierówności porównać k≥6+2m i k≥21−3m
27 lis 14:15
Jerzy:
Jeśli trójmian f(x) o ujemnym współczynniku przy x2 ma przyjmować wartości nieujemne,
w przedziale <−2,3>, to granice przedziału muszą być jego miejscami zerowymi.
27 lis 14:24
a7: a< 0 parabola ma ramiona skierowane w dół
| | c | | k | |
x1*x2=−2*3=−6 |
| = |
| =−6 ⇒ k=12 |
| | a | | −2 | |
27 lis 14:30
a7:
27 lis 14:33
Jerzy:
f(−2) = 0
f(3) = 0
i masz układ dwóch równań o dwóch niewiadomych.
27 lis 14:52
===:
"Piękny" rysunek
27 lis 14:53
a7: dzięki
27 lis 14:53
Nikto0: Dziękuje
27 lis 15:02