Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę, a następnie oblicz z^3
Mario93: z=2−2√3i
27 lis 12:55
Adamm:
(cosx+isin(x))n = cos(nx)+isin(nx)
27 lis 12:59
Mario93: | | 5 | | 5 | |
Okej, obliczyłem z=4(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
czy z
3 to będzie z
3=64(cos 5π + isin 5π) ?
27 lis 13:19
Adamm:
wygląda ok, uprość wynik
27 lis 13:20
Mario93:
Da się to jeszcze uprościć?
27 lis 13:24
Adamm:
Tak, ile wynosi cos(5π) oraz sin(5π) ?
27 lis 13:26
Mario93: z3=64(−1+0)
z3=64(−1)
z3=−64
27 lis 13:28
Mario93:
Jest ok?
27 lis 13:29
Adamm: ok
27 lis 13:29