Czerpaki
Mavannkas: WItam, mam zadanie o treści.
Posiadamy dwa czerpaki o pojemnościach M i N litrów. Pusty pojemnik o nieskończonej pojemności.
Podaj sposób napełnienia pojemnika K litrami wody. Wodę można wlewać i wylewać tylko pełnymi
czerpakami. Podaj ilość ruchów dla każdego czerpaka. Jeśli danym czerpakiem wlewamy traktujemy
to z plusem do sumy ruchów a jeśli wylewamy to z minusem.
Wiem, że nie zawsze jest to wykonywalne ale muszę znaleźć sposób znalezienia ewentualnego
rozwiązania. To jest problem algorytmiczny ale myślę, że jest mocno zawiązany z matematyką
dlatego piszę do was

Nie chce odpowiedzi wprost ,chciałbym was prosić o jakieś wskazówki
Dzięki
27 lis 09:40
Blee:
Zasada jest taka
niech M > N,
Zapełniamy pojemnik N−litrowy.
Przelewamy wszystko do M−litrowego (przez co staje się on niepełny).
Znowu nalewamy N−litrowy i przelewamy 'co się da' do M−litrowego.
W efekcie otrzymujemy pełen M−litrowy + N−litrowy zapełniony dokładnie (2N−M) litrami wody.
Ów (2N−M) litrów przelewamy do pustego pojemnika i procedurę powtarzamy.
Inna procedura którą można zrobić:
Nalewamy do M−litrowego wodę. Przelewamy 'co się da' do N−litrowego (aż będzie pełny). W
efekcie w M−litrowym zostaje nam (M−N) litrów wody, które przelewamy do zbiornika docelowego.
Procedurę ponawiamy. (bądź korzystamy z poprzedniej zaprezentowanej − wszystko zależy ile
litrów nam jeszcze brakuje)
Pamiętaj także, że są takie wartości M, N dla których nie można uzyskać dowolnej wartości K.
Np. niech M = 8 litrów, N = 6 litrów. Dla K = 1, 3, 5, ...., 2k+1 litrów nie jest możliwe do
uzyskania. (ponieważ nie jesteś w stanie uzyskać 1 litra z naczyń dla których NWD(N,K) > 1
27 lis 10:02
Mavannkas: Czy dobrze myślę, że nie da się znaleźć rozwiązania zawsze gdy NWD jest mniejsze od najniższej
możliwej pojemności?
27 lis 11:31