liczba log4 9+ log2 6=
Dominik: Liczba log4 9 + log2 6=
A.log2 18 B.log2 27 C.log4 27 D.log4 108
Co robie zle?
Chce skorzystac konkretnie ze wzoru na zamiane podstaw:
| | log4 6 | | 54 | |
log4 9+ |
| = log4 9+ log4 6− log4 2= log4 54− log4 2=log4 |
| =log4 27 |
| | log4 2 | | 2 | |
w odpowiedzi jest log2 18
proszę o pomoc
26 lis 22:48
a@b:
log49=log23
L= log23+log26= log218
Odp:A
26 lis 23:03
a7: źle korzystasz z wzoru na log(x/y)=logx−logy, tzn nie można log46/log42≠log4 6− log4 2
26 lis 23:04
Dominik: czyli robie to w taki sposob ze jesli log4 9 chce zamienic na podstawe z dwojka to rozpisuje:
| | log2 9 | |
log4 9= |
| i skracam dziewiatke z trojka i log 2 przepisuje, bo sie nie skraca? |
| | log2 3 | |
26 lis 23:12
a@b:
| | 2 | |
log49=log22(32)= |
| log23=log23 |
| | 2 | |
26 lis 23:16
Dominik: a nie... moglby ktos mi rozpisac jak zamienic log4 9?
26 lis 23:17
Dominik: a moge zrobic ten przyklad bez stosowania tych poteg? stosujac sama zamiane podstaw
26 lis 23:18
a7: | | log29 | | log232 | | 2log23 | |
log49= |
| = |
| = |
| =log23 |
| | log24 | | log222 | | 2log22 | |
26 lis 23:20
a@b:
| | log232 | | 2log23 | |
log49= |
| = |
| =log23 |
| | log24 | | 2 | |
26 lis 23:21
Dominik: dziekuje bardzo!
26 lis 23:25
a@b:
26 lis 23:27