Kombinatoryka
Mlodszy: oblicz ile jest liczb naturalnych stucyfrowych których suma cyfr jest równa 4
Chciałbym się dowiedzieć jak przy takich przykładach radzić sobie z liczeniem sposobów, gdy
mamy możliwości ze zero się trafi na początku. Przy mniejszych liczbach zawsze rozpisywalem
sobie takie przypadki lecz liczby zwykle były mniejsze niż 10cyfrowe.
26 lis 22:28
Mila:
1)
4=1+1+1+1
W liczbie występują zera i jedynki.
99
3
1
1||111...0 −
=
*99*98*97=33*49*97
6
2)
4=4+0 jedna liczba
3)
4=2+2
99
1
2||20....0 −
=99
4)
4=1+1+2
Tu skorzystać lepiej z permutacji z powtórzeniami
99!
1||120..0 −
=98*99
97!
99!
98*99
2||110...0 −
=
=49*99
2!*97!
2
5)
4=3+1
99
1
3||10...0
=99
1||30...0 − 99 liczb
============
Suma: 33*49*97+1+99+98*99+49*99+2*99=171700
II sposób− kombinacje z powtórzeniami.
(x1+1)+x2+...+x100=4 liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
x1+x2+...+x100=3