Python - podział liczby na dwie listy
Sara07: Mam taki problem: Chciałem podzielić string złożony z cyfr np "19874512" dla np dla 2
wnynikim bedą dwie
listy
A=[1+9=10, 4+5=9]
B=[8+7=15,1+2=3]
dla 4
A=[1+9+8+7]
B=[4+5+1+2]
Oble liczby są dane Pierwsza i druga liczba jest podana tak, że zazwsze sie da podzielic na
dwie listy.
Jak to wykonać w Pythonie
26 lis 21:56
Blee:
innymi słowy
masz liczbę n−cyfrową ... masz podaną liczbę k (gdzie k|n, czy dowolna?) i masz otrzymać w
wyniku dwie listy w których elementy tej listy to będzie suma 'k' kolejnych cyfr liczby
n−cyfrowej przypisanych naprzemiennie do tychże list?
26 lis 22:06
Blee:
a masz w ogóle jakikolwiek schemat przygotowany, jakbyś widziała ten program? Schemat blokowy
chociaż raczyłaś sobie zrobić?
26 lis 22:12
Sara07: Blee dokładnie tak jak napisałeś ale nie mam pomysłu na jego rozwiązanie niestety
26 lis 22:26
26 lis 23:15
Sara07: Dzieki
26 lis 23:34